Ομάδα Νέων

Ομάδα Νέων - Youth Panel

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου Έργου «CYberSafety – Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», η Ομάδα Παιδιών και Νέων (CYberSafety Youth Panel) θα έχει την ευκαιρία να εκφράζει απόψεις και να ανταλλάζει γνώσεις και εμπειρίες, αναφορικά με τη δημιουργική και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και, γενικότερα, των ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα, οι νέοι και τα παιδιά της συγκεκριμένης ομάδας θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές βέλτιστων πρακτικών και δράσεων, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων πηγών και τη διάδοση μηνυμάτων ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου προς τους/τις συνομηλίκους τους, αλλά και σε άλλες εμπλεκόμενες ομάδες. Σημαντικός άξονας της συμβολής τους θα αποτελεί η διαμόρφωση εισηγήσεων και δράσεων για τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου για τα παιδιά και τους νέους, καθώς, επίσης, και η προώθηση στρατηγικής για τη δημιουργική χρήση των ψηφιακών και διαδικτυακών τεχνολογιών, με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Τα μέλη της ομάδας παιδιών και νέων CYberSafety Youth Panel αποτελούνται από:

 • Μέλη της Kυπριακής Παιδοβουλής (υπό τον συντονισμό της ΠΣΕΠΕΠ)
 • Μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
 • Συμμετέχοντες στο Προγράμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο. 

Η ομάδα αποτελείται από 56 εγγεγραμμένα μέλη.

Συμμετοχή της Ομάδας στο ΒΙΚ

Τρία μέλη της Ομάδας Νέων της Κύπρου συμμετέχουν φέτος στο BIK Youth Panel του InSafe, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Better Internet for Kids (BIK) in Europe”. Ένα μέλος της Ομάδας Νέων της Κύπρου γίνεται κάθε χρόνο πρεσβευτής του BIK και εκπρόσωπος της Ομάδας Νέων στο BIK. Τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν το φθινόπωρο σε είκοσι (20) διαδικτυακές συναντήσεις της BIK για την προετοιμασία του Safer Internet Forum 2023.

Εκπρόσωποι της Ομάδας Νέων συμμετέχουν στον ανοικτό διάλογο, στις συζητήσεις, στην ανάρτηση ειδήσεων, στην ανάπτυξη και στην ανταλλαγή έντυπου και ηλεκτρονικού περιεχομένου, στον διαδικτυακό χώρο Νέων του InSafe, στη διαδικτυακή πύλη του ευρωπαϊκού προγράμματος “Better Internet for Kids (BIK) in Europe”.

Η ομάδα συμμετείχε στις ακόλουθες δράσεις:

 • Συμμετοχή στο Safer Internet Forum (SIF) στις 21 – 23 Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). https://www.youtube.com/watch?v=gHrIvrSuZSY&t=237s      Συγκεκριμένα, στις 21 – 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό φόρουμ της Ομάδας Νέων και από την Κύπρο θα συμμετέχουν 3 μέλη της ομάδας Νέων με τη συνοδεία Λειτουργού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Για την προετοιμασία του φόρουμ τα μέλη αυτά συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες επιμορφωτικές διαδικτυακές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων. Πληροφορίες για την εμπλοκή της ομάδας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: BetterInternetForKids.eu .
 • DSA Focus Group, 7 Φεβρουαρίου 2024, Διαδικτυακά  
 • Google’s event, “Καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο”, 21 Μαρτίου 2024, Βρυξέλλες

Δράσεις της Ομάδας σε Παγκύπριο Επίπεδο

Α. Για την περίοδο του 2023 – 2024 διοργανώθηκαν οι ακόλουθες επιμορφωτικές συναντήσεις: 

1. Πρώτη Επιμορφωτική εκδήλωση στις 24 Ιουνίου 2023 για τα μέλη της ομάδας νέων:  εργαστήρια και σχεδιασμός δράσεων και διαμόρφωση σχεδίου δράσης 

2. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν για τους κινδύνους, τις προκλήσεις και έλυσαν τις απορίες τους

3. Στις 16 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό

4. Στις 11 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το Ψηφιακό αποτύπωμα και τα Προσωπικά Δεδομένα

Β. Σύσταση Ομάδων Εργασίας 

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Νέων συστάθηκαν, επίσης, τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες θα εργάζονται σε εβδομαδιαία βάση για την δημιουργία υλικού, τη διαχείριση των ΜΚΔ και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

 • Μια ομάδα επικεντρώθηκε στην ημερίδα SID2024. Πραγματοποιήθηκαν τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας, του ΠΙ και των κεντρικών ομιλητών, για σκοπούς οργάνωσης της εκδήλωσης.
 • Μια ομάδα επικεντρώθηκε στον επανασχεδιασμό της σελίδας της ομάδας νέων.
 • Μια άλλη ομάδα επικεντρώθηκε στην παραγωγή ενός σύντομου προωθητικού βίντεο για την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου.

Γ. Διαγωνισμός Παραγωγής Σύντομου Βίντεο 2023-2024

 • Δύο μέλη της Ομάδας Νέων παρουσίασαν το έργο, τις δραστηριότητες και τις ευκαιρίες συμμετοχής της ομάδας στους μαθητές του Διαγωνισμού Βίντεο Ασφαλούς Διαδικτύου 2024.

Δ. Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 6 Φεβρουαρίου 2024

Σε παγκύπριο επίπεδο και με τη στήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και της Ομάδας Νέων, διοργανώθηκε η Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με διάφορες  εκδηλώσεις για τα σχολεία αλλά και για το ευρύ κοινό σχετικά με την ασφάλεια και τα δικαιώματα των νέων στον διαδικτυακό χώρο. 

 • Τα μέλη της ομάδας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλος στην οργάνωση και υλοποίηση της ημερίδας.   

Ρόλοι:

 • Συν-παρουσίαση της ημερίδας
 • Συμμετοχή στο Πάνελ Συζήτησης
 • Παρουσίαση των δράσεων της ομάδας 

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια του διαλλείματος συζήτησαν με μαθητές/μαθήτριες για να εγγραφούν ως νέα μέλη στην ομάδα

Ε. Προωθητικό Βίντεο

 • Η ομάδα Youth Panel που εργάζεται για τη δημιουργία του βίντεο ευαισθητοποίησης, εστιάζει στα θέματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, της εικόνας του σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της πολύωρης ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
 • Η ομάδα συμμετείχε σε δύο διαδικτυακά εργαστήρια (2 ώρες το καθένα) από το ΠΙΚ σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας ταινιών.
 • Το σενάριο της ταινίας αναπτύχθηκε στη συνέχεια από τα μέλη με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του ΠΙΚ κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων διαδικτυακών συναντήσεων που έχουν αρχίσει από τον Δεκέμβριο. Το πρώτο προσχέδιο του σεναρίου παραδόθηκε τον Ιανουάριο.
 • Αυτή την περίοδο καταγράφονται τα πλάνα της ταινίας σε μορφή ντεκουπάζ.
 • Τα γυρίσματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Περισσότερες πληροφορίες για την εμπλοκή της ομάδας παιδιών και νέων για ένα καλύτερο διαδίκτυο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: BetterInternetForKids.eu

Σχέδιο δράσης Ομάδας Νέων

Δράσεις Youth Panel

Εκπαιδεύσεις μελών Youth Panel

3η Ημερίδα εκπαίδευσης μελών του Youth Panel

Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργάνωσε Ημερίδα Εκπαίδευσης των μελών της Ομάδας Παιδιών και Νέων CYberSafety Youth Panel, Κύπρου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2024, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ. και σε αυτήν συμμετείχαν δεκαοχτώ (18) μαθητές/μαθήτριες.

 

 

 

2η Ημερίδα εκπαίδευσης μελών του Youth Panel

Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργάνωσε Ημερίδα Εκπαίδευσης των μελών της Ομάδας Παιδιών και Νέων CYberSafety Youth Panel, Κύπρου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία, το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ. και σε αυτήν συμμετείχαν σαράντα (40) μαθητές/μαθήτριες.

1η Ημερίδα εκπαίδευσης μελών του Youth Panel

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, η 1η Ημερίδα Εκπαίδευσης μελών του Youth Panel – CyberSafety, με τη συμμετοχή παιδιών και νέων από την Κυπριακή Παιδοβουλή, την ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τους Μικρούς Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο.