Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Safer Internet Forum – BIK Youth Panel 2018

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη βελτίωση του Διαδικτύου για τα παιδιά (Better Internet For Kids: https://www.betterinternetforkids.eu/), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Safer Internet Forum (SIF) για το 2018. Το SIF αποτελεί ένα σημαντικό ετήσιο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Ευρώπη και στο οποίο εκπροσωπούνται, διεθνώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο.

Το κεντρικό θέμα του SIF 2018 αποτέλεσε «Η επίδραση της τεχνολογίας στα παιδιά, τους νέους και την κοινωνία». Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες/ουσες, από περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, εταίρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «CyberSafety – Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά» (Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου), επικεντρώθηκαν σε συζητήσεις, παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια, αναφορικά με το πώς η τεχνολογία επηρεάζει την ταυτότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, μεταξύ των παιδιών και των νέων, καθώς, επίσης, και με το πώς οι διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων μπορούν να αντιμετωπίσουν δημιουργικά και αποτελεσματικά τις ανάλογες προκλήσεις.

Στο πλαίσιο των εργασιών του SIF 2018, η κεντρική ομιλήτρια, Dr Linda Papadopoulos, αναφέρθηκε στο «Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν την αντίληψη του εαυτού μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις» και η κυρία Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, παρουσίασε τους νικητές των βραβείων SaferInternet4EU. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, αναφορικά με το φαινόμενο του Sexting, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα παιχνίδια – πρόκλησης στο Διαδίκτυο κ.ά.

Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, μία ημέρα πριν το SIF 2018, 18 επιλεχθέντες εκπρόσωποι από ομάδες νεολαίας (BIK Youth Panel), της Ευρώπης, ενώθηκαν, για να προετοιμάσουν μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τίτλο #MyDigitalSelfandI.  Την κυπριακή ομάδα νεολαίας (CYberSafety Youth Panel), εκπροσώπησε ο Αντώνης Παπασταύρου, μαθητής της Γ΄ τάξης του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος». Η εκστρατεία που αφορούσε, ειδικότερα, στην προσωπική ανάπτυξη των νέων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,  παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του SIF 2018.  Σχετικό βίντεο, που ετοίμασε η ομάδα των νέων  μπορείτε να παρακολουθήσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο https://youtu.be/LqAWMFNQ284. 

Κατηγορία: Ειδήσεις

Γλώσσα: Ελληνικά

Φωτογραφικό Υλικό