Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου (https://www.cybersafety.cy/) ενώνει τις δυνάμεις του με τους οργανισμούς INHOPE (https://www.inhope.org/EN) και ECPAT (https://www.ecpat.org/) και προωθεί την καμπάνια με τίτλο “Don’t look away” (https://inhope.org/EN/dont-look-away).
Η συγκεκριμένη καμπάνια έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, ώστε να προβαίνει σε αναφορές ύποπτων περιστατικών, προκειμένου να καταπολεμηθεί και να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των καλοκαιρινών διακοπών.
Διανύοντας την καλοκαιρινή περίοδο, ο κίνδυνος να προσπαθήσουν επιτήδειοι να κακοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν παιδιά, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των διακοπών είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες είναι δυνατόν να βρεθούν αντιμέτωποι με ύποπτα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.
Για την προστασία, λοιπόν, των παιδιών και τη διευκόλυνση όλων στην υποβολή σχετικών καταγγελιών, οι INHOPE και ECPAT καλούν το κοινό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ώστε να μην ΑΓΝΟΕΙ ύποπτα περιστατικά και να τα ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Στο αεροδρόμιο, στην παραλία, στο εστιατόριο, στο ξενοδοχείο…
Καθώς αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, υπάρχει ο κίνδυνος επιτήδειοι, οι οποίοι έχουν εκμεταλλευτεί ή εκμεταλλεύονται παιδιά στο Διαδίκτυο να ταξιδέψουν με σκοπό να παρενοχλήσουν και να κακοποιήσουν παιδιά.
Είναι πιθανόν ενώ βρίσκεστε σε αεροδρόμιο, σε παραλία ή σε εστιατόριο να εντοπίσετε κάποιο ύποπτο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιού.
Είναι πιθανόν, ενώ βρίσκεστε σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα, να δείτε ενήλικο άτομο να απομονώνεται με ένα παιδί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή σε κάποιο (ιδιωτικό) διαμέρισμα.
Είναι σημαντικό, όπου και εάν βρίσκεστε, να μην αγνοείτε τέτοιες ύποπτες καταστάσεις ή τέτοια περιστατικά!
Εάν δείτε κάτι ύποπτο, να το καταγγείλετε και να κάνετε αμέσως αναφορά. Η αναφορά σας ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους του κύκλου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός παιδιού.
Τι εμποδίζει κάποιον/α να κάνει αναφορά πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών;
- Φόβος για αβεβαιότητα σχετικά με το τι έχει δει και ανησυχία μήπως η αναφορά του δεν ευσταθεί.
- Φόβος για παρερμηνεία της κατάστασης λόγω πολιτισμικών διαφορών.
- Φόβος για παρερμηνεία της κατάστασης λόγω μικτών ζευγαριών.
- Φόβος παρέμβασης στην προσωπική ζωή και στην ιδιωτικότητα άλλων ατόμων.
Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν είστε σίγουροι, εάν κάποιο παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο;
Μπορείτε να συζητήσετε τι έχετε δει με τις αρμόδιες τοπικές αρχές ή μια τηλεφωνική γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών, όπως είναι η Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480 (https://www.cybersafety.cy/helpline, https://www.cybersafety.cy/hotline).
Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι πάντα καλύτερο να το αναφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο, η κατάσταση μπορεί να εκτιμηθεί από έναν ειδικό, που μπορεί να δράσει και να τερματίσει τον κύκλο σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός παιδιού.
Να θυμάστε ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, βάζοντας τέλος στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Don’t Look Away – ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ λοιπόν ύποπτα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ!
Πηγές:
INHOPE: A CHILD COULD BE IN DANGER OF SEXUAL ABUSE: Industry Response to Child Abuse https://inhope.org/EN/dont-look-away
safeLine.gr: Καμπάνια ευαισθητοποίησης «Don’t look away» για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών https://www.safeline.gr/dontlookaway/?fbclid=IwAR257XCTdfIObzd9Y7jhou9pgB4nlzkVo4SVtkz77wt4qR8_y9WD7MP-rcU
Φωτογραφικό Υλικό