Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

BIK Youth Panel και Safer Internet Forum 2019

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη βελτίωση του Διαδικτύου για τα παιδιά (Better Internet For Kids: https://www.betterinternetforkids.eu/), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Safer Internet Forum (SIF) για το 2019. Το Safer Internet Forum (SIF)  αποτελεί ένα σημαντικό ετήσιο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Ευρώπη και στο οποίο εκπροσωπούνται, διεθνώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο (https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/policy/safer-internet-forum).

Με κεντρικό θέμα «Από τη διαδικτυακή βία στον ψηφιακό σεβασμό» συμμετέχοντες/ουσες, από περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, εταίρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, επικεντρώθηκαν σε συζητήσεις, παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια, αναφορικά με το πώς ο ψηφιακός σεβασμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο φαινόμενο της διαδικτυακής βίας και των διαφόρων μορφών της. Η σχετική θεματική έχοντας προκύψει από την εκστρατεία #DigitalRespect4Her της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση κατά της βίας που επιδέχονται τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες στο Διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Safer Internet Forum (SIF) για το 2019, η κεντρική ομιλήτρια, Thordis Elva, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ομιλήτρια  – γνωστή για την ομιλία της στο TED Talk “Our story of rape and reconciliantion” (https://www.youtube.com/watch?v=gyPoqFcvt9w&t=19s) – αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων μίσους, της σεξουαλικής βίας που βασίζεται στην εικόνα, καθώς, επίσης και σε κάθε άλλη μορφή βίας στο Διαδίκτυο, στη βάση του φύλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών των Safer Internet Forum (SIF), διαμορφώνεται μια ομάδα νέων, ως εκπρόσωποι από ομάδες νεολαίας (BIK Youth Panel) της Ευρώπης, οι οποίοι λειτουργούν ως Πρέσβεις Νέων BIK. Την κυπριακή ομάδα νεολαίας κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν η Δέσποινα Γεωργίου και ο Ανδρέας Νικολάου, εκπρόσωποι της ομάδας νέων CYberSafety Youth Panel της Κύπρου. Ο Ανδρέας Νικολάου και η Δέσποινα Γεωργίου συμμετείχαν ως δύο από τους/τις 25 επιλεχθέντες εκπρόσωπους, από 19 χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των εργασιών της, η ομάδα Νέων BIK Youth Panel 2019, μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις, για τις προκλήσεις σχετικά με το Διαδίκτυο, συνεργάστηκε και προετοίμασε εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα, με θέμα «Από τη διαδικτυακή βία στον ψηφιακό σεβασμό», και τα μέλη της προετοίμασαν και κατεύθυναν τη συζήτηση, σε μια από τις διαβουλεύσεις της ολομέλειας του Safer Internet Forum (SIF)για το 2019, εστιάζοντας την παρέμβασή τους στο φαινόμενο της διαδικτυακής βίας και του τρόπου με τον οποίο την βιώνουν οι νέοι.

Τέλος, στο πλαίσιο των εργασιών του Safer Interne Forum (SIF) 2019, το δίκτυο ανοικτών τηλεφωνικών γραμμών INHOPE, γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε μια συνάντηση για το τι έχει επιτευχθεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, όσον αφορά στην καταπολέμηση του παράνομου ηλεκτρονικού περιεχομένου και, ειδικότερα, του υλικού που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (CSAM). Με τη συμμετοχή του προσωπικού των ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας INHOPE, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκή Κοινότητας, των φορέων της βιομηχανίας, και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα παιδιά, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 χρόνων, περιλαμβάνοντας και μελλοντικές δράσεις με το τίτλο «Επιστροφή στο Μέλλον» καθορίζοντας το όραμα του δικτύου INHOPΕ (https://www.inhope.org/EN).

Σύνδεσμοι

Φωτογραφικό Υλικό

Βίντεο