Ειδήσεις & Ανακοινώσεις

Μαθήματα για την Παιδεία για τα Μέσα 2017-2018

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σχεδίασε μαθήματα για εφαρμογή στα σχολεία ως εισαγωγικά μαθήματα για την παιδεία για τα μέσα. Στόχος των μαθημάτων είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, απέναντι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και το διαδίκτυο και η κριτική αντιμετώπιση των πληροφοριών και των μηνυμάτων που μεταδίδουν. Τα μαθήματα εφαρμόστηκαν σε σχολεία, από λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, τη σχολική χρονιά 2017-2018. Είχε προηγηθεί εφαρμογή των μαθημάτων τις σχολικές χρονιές 2014-2015 και 2015-2016.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 υλοποιήθηκαν 31 μαθήματα σε 14 σχολεία και εκπαιδεύτηκαν 726 μαθητές.

Έχουν σχεδιαστεί μαθήματα για τα ακόλουθα επίπεδα:

  • Α΄ – Γ’ Δημοτικού        
  • Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού
  • Γυμνάσιο – Λύκειο

Για κάθε επίπεδο επιλέγηκαν κάποιοι υπό έμφαση στόχοι και σχεδιάστηκαν τα μαθήματα.

Το μάθημα για τις μικρές τάξεις του δημοτικού ασχολείται με τις διαφημίσεις. Οι μαθητές από πολύ μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της διαφήμισης. Είτε πρόκειται για τις διαφημίσεις που παρεμβάλλονται καθώς βλέπουν τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια, είτε έντυπες διαφημίσεις σε περιοδικά και σε διαφημιστικές πινακίδες, είτε ακόμα και στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές καθώς παίζουν παιχνίδια. Το μάθημα φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές να προσεγγίζουν πιο κριτικά τις διαφημίσεις. Αν και απευθύνεται σε μαθητές μικρής ηλικίας, θεωρείται χρήσιμο από νωρίς να προσπαθούν να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των διαφημίσεων πράγμα που μπορεί να γίνει αν ξεκινήσουν να αναγνωρίζουν τις συνήθεις τεχνικές/στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις. 

Το μάθημα για τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού διαπραγματεύεται το ίδιο θέμα, αλλά πέραν από την αποκωδικοποίηση των διαφημίσεων εισάγεται το θέμα της έμφυλης διαφήμισης, της διαφήμισης δηλαδή που απευθύνεται συγκεκριμένα σε κορίτσια και σε αγόρια. Στόχος είναι να γίνει συζήτηση σχετικά με τα στερεότυπα των φύλων όπως αυτά προβάλλονται στα μέσα ώστε να προωθηθεί ο προβληματισμός και η αποδόμησή τους.

Το μάθημα για το Γυμνάσιο – Λύκειο, έχει ως θέμα την αξιοπιστία των πληροφοριών ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Στόχος είναι οι μαθητές να αντιληφθούν ότι είναι απαραίτητο να ασκούν κριτική σκέψη όταν διαβάζουν ένα κείμενο και να εφαρμόζουν κριτήρια αξιολόγησης των κειμένων που διαβάζουν.

Φωτογραφικό Υλικό